utan och med skor.

Eftersom nån konstig anledning denna bild inte kom med i mitt andra inlägg, detta är från en häst med en skodd hov, de andra är inte, ett tydligt exempel hur de blir utan skor och med skor.
Hästen måste ha cirkulation i fötterna, så enkelt är de, stråltryck är A och O.
 
 

Varför din häst inte håller!

Varför blir min häst halt hela tiden?
Den håller inte!?
Din häst är svullen i gallorna, in och ut på klinik, olika kyl gele, lindor, benskydd, värmeskydd mm.
Din häst har hemska hovar! Sprickor, du förstår inte varför, du ger olika pulver och har olika medel på hovarna men inget hjälper. Du förstår inte vad du gör fel.
Jag har gått igenom detta med min nordsvensk, hemska sprickor, sommaren va de värst, gick knappt att sko. Detta är ett typisk exempel på hur många hästar ser ut, jag har alltid blivit tillsagt att han har dåliga hovar, thats it!
 
Jag tänker ta Pilo som exempel. Han har blivit halt i bakbenen 2 år i rad. Fått blödningar i benet och han har fått stått ett halv år, vi har kört igång och precis när vi fått igång han och han börjar bli bra så blir han halt igen.
Vi provade ta av skona iomed att jag tog av skona på Tindur som fick fång, different story.
Iaf, så fick jag höra av före detta ägare att han skulle va så öm fram, han hade gått utan skor bak utan problem. Men jag vågade prova, de va i slutet av sommaren, I min stora skräck så vågade jag! Jag tror alla är rädd för att testa,
Vi försökte hålla igång han och rida på mjukt underlag, märkte att han inte va speciellt öm.
Nu rider vi på alla underlag som går. Och han har finare fötter än han nånsin haft. Till och med den knölen han fick av skadan på benet som veterinären sa aldrig kommer försvinna, försvann. Tindurs gallor försvann.
 
 
Jag hoppas bilderna talar för sig!
Okay, VARFÖR blir de så här??
Nu ska jag förklara de jag vet, inge expert på ämnet, men gått en kurs så jag kan verka mina egna hästar. Riktigt grymt!
För de första, så som Pilo hade, har många skodda hästar alldeles för långa trakter, vilket resulterar att hästen går på konstant i högklackat. Vilket resulterar att din häst får ont i sina leder och blir halt eller gå ojämt, har ont helt enkelt, testa själv å springa i högklackat, inge vidare va?!
För de andra så får den oftast inge stråltryck, vilket i sin tur leder till att benet inte får nån cirkulation, vilket gör att de lättare får skador.
Sen ruttnar fötterna av sömmarna, de är därför de blir svarta runt om sömmarna.
 
Strålen måste vara i marken för att kunna pumpa blodet tillbaka upp genom hästens ben. Man kan säga att hästen har fem hjärtan. Det vanliga hjärtat och ett i varje hov. För att blodcirkulationen ska fungera så ska strålen vara i marken så att pumpen fungerar korrekt. 
 Här är en bild tagen med en värme kamera på en häst ben. kan ni gissa vilket ben som har den skodda hoven?
 
Så att din häst inte håller eller blir halt kan ha å göra med att den inte får någon cirkulation. Innan du bestämmer dig för att slakta din älskade häst, gör nått för din häst! För de är den väl värd!!
 
Sen kan jag säga att de stötar din häst får på hårt underlag med skor på, är nå extremt. De tar verkligen på deras leder, inte lika extremt på barfota hästar,
 
Jag har nu ridit en hel vinter utan skor och de har bättre fäste än man tror och de har gått bra, de jobbiga kan vara när de bara är is, men de finns ju boots till dom som har ömma hästar.
 
 
 
 
De finns ju så man kan brodda boots till vintern om man vill de också.
 
Alltså, din häst går kanske 1-2 timmar om dagen men måste ha skor 24 timmar??? varför inte slänga på boots när den ska ridas istället?
 
Skriv gärna en kommentar. Och du! De allra flesta hästar KAN faktiskt gå utan skor, de är bara VI människor som inte låter dom gå utan. Tack å hej!
 
 
 
 
 

RSS 2.0